Jabuka – adut u dijetama

Pektin koji se nalazi u jabuci nabubri u dodiru sa tekućinom, pa zbog toga u stomaku stvara osjećaj sitosti. Zato se jabuka koristi za otklanjanje osjećaja gladi prilikom redukcijskih dijeta.

Monosaharid fruktoza iz jabuke zadovoljava želju za slatkim bez promjena u koncentraciji glukoze u krvi, pa ne potiče izlučivanje inzulina koji izaziva stvaranje masti iz šećera.

Vitamini: B.
Minerali: kalij.

Jabuka je zdrava za: probavni sistem (zbog pektina), umanjenje srčanih problema, bubrege, prehranu žučnih bolesnika, čiraša i osoba koje imaju crijevne bolesti,  kod hroničnih proljeva, komplikacija u trudnoći i dugotrajnog gladovanja. Olakšava probleme s kiselinom kod osoba koje jedu puno mesa. Enzimi iz jabuke pomažu razgradnju celulita.

Narandža – svježina
koja podmlađuje

Narandža je voće koje osvježava cijeli organizam i ublažava simptome raznih bolesti. Koristi se kao sredstvo za uljepšavanje i čišćenje kože. Nakon tretmana kašom od narandže koža postaje mekana i elastična, gotovo podmlađena. Bogata je dijetetskim vlaknima.

Vitamini: C.
Minerali: kalij.

Narandža je zdrava za: poboljšanje razmjene materija i regulaciju varenja, protiv arterioskleroze i visokog krvnog pritiska.

Limun – borac protiv bakterija

Još puno prije moderne faramakologije limun se koristio kao lijek prije svega protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, oduvijek se u sve zalihe pitke vode stavljalo svježe polovice limuna radi dezinfekcije. Možda iz tog običaja proizlazi današnja navika posluživanja vode s režnjem limuna.

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, magnezij.

Limun je zdrav za: dezinfekciju, imunitet i smanjenje upala.

 

Mango – najstarije voće

Mango se u Indiji uzgaja preko 5.000 godina i budući da se smatra da je Buda doživio prosvjetljenje sjedeći pod drvetom manga, koristi se i danas u mnogim obredima.

Vitamini: B i C.
Minerali: željezo.

Mango je zdrav za: jačanje imuniteta, poboljšanje krvne slike.

 
 

Banana – hrana za pola svijeta

Banana je jedna od najstarijih kulturnih biljaka, porijeklom iz istočne Indije. U mnogim tropskim državama ona je važna jestiva biljka i glavni izvozni artikl. Vrlo je dobar izvor dijetalnih vlakana.

Vitamini: Beta-karoten, B komplex, C i E.
Minerali: kalij, magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink, mangan, bakar.

Banana je zdrava za: normalizaciju krvnog pritiska, poboljšanje funkcija srca, nervnog sistema i mišića.

Ananas – kraljevsko voće

Ananas je otkrio Kolumbo 1493. na Karibima. U Evropi je bio iznimno cijenjen, skup i rezervisan za kraljevske dvore, posebno jer se nije mogao uzgojiti izvan tropske klime. Ime dolazi od indijske riječi anana što znači odlično voće. Iako siromašnog nutritivnog sastava ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata vjekovima u narodnoj medicini.

Vitamini: Beta-karoten i C.
Minerali: mangan, bakar.

Ananas je zdrav za: probavu, ublažava upale i smanjuje otekline kod bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzava oporavak nakon ozljeda i operacija.

Marakuja – plod s vrha svijeta

Porijeklom je iz Kolumbije gdje se i ustalio naziv marakuja, danas se uzgaja u raznim suptropskim predjelima pod raznim nazivima: passion fruit, markisa, grenadilla i drugi. Uspijeva i u Andima na 2.400 metara nadmorske visine. Iznimno je zdrav zbog visokog sadržaja vitamina C, kalcija i željeza. Bogati hidratantni i osvježavajući sastojci marakuje koriste se u kozmetici.

Vitamini: C.
Minerali: kalcij, željezo.

Marakuja je zdrava za: imunitet, krvnu sliku.

Breskva – puno svježine,
malo težine

Uzgoj breskve počeo je prije 4000 godina u Kini, gdje se naziv breskva odnosio na mladenku. Breskve su također bile simbol besmrtnosti i dugog života.

Breskva je sočno voće niske energetske vrijednosti: samo 40 kcal na 100 g, pa je idealna za dijetu. Sadrži i antioksidanse, koji pomažu u čišćenju slobodnih radikala (štetnih materija koje ubrzavaju starenje).

Vitamini: C, E i beta-karoten.
Minerali: kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij. 

Breskva je zdrava za: čišćenje organizma i probavu, a ima i diuretski učinak.

Mandarina – za dobar početak dana

Sok mandarine sadrži obilje antioksidativnih fitokemikalija i vlakana koji potiču probavu. Mandarine imaju vrlo nisku energetsku vrijednost – samo 34 kcal na 100 grama. Sadrži beta-karotene, osnovu za vitamin A, zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Vitamini: C, beta-karoten i B komplex.
Minerali: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo,
cink, bakar. 

Mandarina je zdrava za: probavu, poboljšanje rada srca, vid, protiv stresa, smanjuje rizik od raka jetre.

 

Crveno grožđe
– za manje dijabetesa

Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Sastojak crvenog grožđa resveratrol može djelovati na smanjenje upala, i pružiti zaštitu od dijabetesa. Stimulira rad crijeva i bubrega, a samim tim i uklanja štetne tvari iz organizma. 

Vitamini: A, B i C.
Minerali: željezo, bakar.

Crveno grožđe je zdravo za: poboljšanje krvne slike, smanjenje rizika od raka i dijabetesa.

Višnja – osvježavajuća i zdrava

Višnja je plod koji je nastao ukrštanjem slatke, domaće trešnje sa divljim, kiselijim vrstama. Smatra se da potiče iz Turske i u Grčke, gdje se počeo uzgajati prije 2500 godina. Višnja je jako bogata vitaminom A. Svježa višnja je na sedmom mjestu među voćem po učinkovitosti antioksidansa protiv oštećenja stanica.

Vitamini: A i C.
Minerali: željezo, mangan, bakar.

Višnja je zdrava za: smanjenje upala i rizika od kardio-vaskularnih bolesti.

Borovnica – za oštar vid

Borovnica je šumsko voće, porijeklom iz sjeverne Amerike sa visokom koncentracijom antioksidanata. Odličan je izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline. Sadrži i visok postotak vlakana, što pospješuje probavu, smanjujući rizik od crijevnih bolesti. Također su, zahvaljujući vlaknima, korisne pri dijetama za mršavljenje, jer stvaraju osjećaj sitosti. Izuzetno su korisne za jačanje krvnih žila. Poboljšavaju vid i čuvaju očnu mrežnicu. Sok liječi želučani i crijevni trakt, pomaže kod smetnji varenja i nedostatka apetita. 

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, željezo.

Borovnica je zdrava za: vid, probavu,
jačanje krvnih žila.

Jagoda – neodoljivi antioksidans

Šumske jagode su divlje voće euroazijskog porijekla koje je zbog svojih kvalitetnih osobina preneseno na sve ostale kontinente. Vrtni uzgoj je počeo u 15. vijeku. Prve sorte stvorene su u Sjevernoj Americi i Čileu, odakle su prenesene u Evropu.
Antioksidansa u jagodama ima sedam puta više nego u jabukama ili bananama. Bogat su izvor folne kiseline, važne za krv i metabolizam. Jedna je od najmanje kaloričnih vrsta voća (35 Kcal na 100 g!), pa može ući u program svake dijete za mršavljenje…

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, fosfor, magnezij.

Jagoda je zdrava za: imunitet, smanjenje upala.

Crna ribizla – pritajeni zdravstveni pomoćnik

Pomaže u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Sjemenke crne ribizle bogate su gama-linoleinskom (GLA) i alfa-linoleinskom (ALA) kiselinom koje dokazano umanjuju upalne procese karakteristične za ovu bolest. Sprječava i liječi teške infekcije, a prije svega upalu pluća. Pomaže u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa, te za jačanje i čišćenje krvi, kao i u normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska. Pomaže osobama koje su sklone anemiji, i poboljšava koncentraciju i pamćenje. 

Vitamini: C i B1.
Minerali: kalijum, željezo.

Crna ribizla je zdrava za: ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa, smanjenje rizika od pojave nekih vrsta bubrežnog kamenca, jačanje imuniteta.

Kupina – supervoće

Kupine su na europskom području prisutne još iz antičkih vremena. Rasprostranjene su širom sjeverne polutke u zemljama s kontinentalnom klimom. Pravo su supervoće, zbog antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i ostalih korisnih tvari. Sadrže tvari koje razaraju ćelije leukemije, kao i salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protivupalno. U Njemačkoj liječnici preporučuju kupine i za ublažavanje tegoba s hemoroidima.

Vitamini: C, A, E i K.
Minerali: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, mangan cink, bakar.

Kupina je zdrava za: poboljšanje krvne slike, smanjenje rizika od raka.

Brusnica – prirodni antibiotik

Jedna od najzdravijih biljki na svijetu je svakako brusnica. Sadrži različite zaštitne materije, minerale, vitamine i biljna vlakna. Ukus je pomalo kiselkast zbog velike količine vitamina C. Svježe, smrznute ili sušene brusnice kao i sok brusnice, su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje, a kako su istraživanja pokazala, brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta.

Vitamini: A i C.
Minerali: kalij.

Brusnica je zdrava za: liječenje upala i infekcija, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa, smanjuje rizik od različitih karcinoma (rak dojke i debelog crijeva), spriječava rast ćelija raka i njegovo širenje po tijelu, pomaže pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mrkva – zamjena za naočale

Vitamin A je presudan za dobro stanje očiju i oštar vid. Jedna mala mrkva zadovoljava kompletne dnevne potrebe organizma za vitaminom A. Mrkva sadrži i tijamin, nijacin i folate.

Vitamini: A, K, B6 i C.
Minerali: mangan.

Mrkva je zdrava za: vid.

Nar – najači antioksidans

Nar se u naučnim krugovima naziva super voćem. Pun je antioksidansa, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Dokazano je da može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje. Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze. Uspješno se primjenjuje u liječenju opekotina. Sadrži izuzetno velike količine jakog antioksidansa, fenolne elagične kiseline. Pomaže u prevenciji najranijih hemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke. Spušta količinu holesterola u krvnim žilama, što smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Vitamini: A, C, E.
Minerali: kalij, folna kiselina, željezo.

Nar je zdrav za: smanjenje holesterola, smanjenje rizika od raka dojke, smanjenje simptoma menopauze.

Jabuka - adut u dijetama

Pektin koji se nalazi u jabuci nabubri u dodiru sa tekućinom, pa zbog toga u stomaku stvara osjećaj sitosti. Zato se jabuka koristi za otklanjanje osjećaja gladi prilikom redukcijskih dijeta.

Monosaharid fruktoza iz jabuke zadovoljava želju za slatkim bez promjena u koncentraciji glukoze u krvi, pa ne potiče izlučivanje inzulina koji izaziva stvaranje masti iz šećera.

Vitamini: B.
Minerali: kalij.

Jabuka je zdrava za: probavni sistem (zbog pektina), umanjenje srčanih problema, bubrege, prehranu žučnih bolesnika, čiraša i osoba koje imaju crijevne bolesti,  kod hroničnih proljeva, komplikacija u trudnoći i dugotrajnog gladovanja. Olakšava probleme s kiselinom kod osoba koje jedu puno mesa. Enzimi iz jabuke pomažu razgradnju celulita.

Narandža - svježina
koja podmlađuje

Narandža je voće koje osvježava cijeli organizam i ublažava simptome raznih bolesti. Koristi se kao sredstvo za uljepšavanje i čišćenje kože. Nakon tretmana kašom od narandže koža postaje mekana i elastična, gotovo podmlađena. Bogata je dijetetskim vlaknima.

Vitamini: C.
Minerali: kalij.

Narandža je zdrava za: poboljšanje razmjene materija i regulaciju varenja, protiv arterioskleroze i visokog krvnog pritiska.

Limun - borac protiv bakterija

Još puno prije moderne faramakologije limun se koristio kao lijek prije svega protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, oduvijek se u sve zalihe pitke vode stavljalo svježe polovice limuna radi dezinfekcije. Možda iz tog običaja proizlazi današnja navika posluživanja vode s režnjem limuna.

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, magnezij.

Limun je zdrav za: dezinfekciju, imunitet i smanjenje upala.

Mango - najstarije voće

Mango se u Indiji uzgaja preko 5.000 godina i budući da se smatra da je Buda doživio prosvjetljenje sjedeći pod drvetom manga, koristi se i danas u mnogim obredima.

Vitamini: B i C.
Minerali: željezo.

Mango je zdrav za: jačanje imuniteta, poboljšanje krvne slike.

Banana - hrana za pola svijeta

Banana je jedna od najstarijih kulturnih biljaka, porijeklom iz istočne Indije. U mnogim tropskim državama ona je važna jestiva biljka i glavni izvozni artikl. Vrlo je dobar izvor dijetalnih vlakana.

Vitamini: Beta-karoten, B komplex, C i E.
Minerali: kalij, magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink, mangan, bakar.

Banana je zdrava za: normalizaciju krvnog pritiska, poboljšanje funkcija srca, nervnog sistema i mišića.

Ananas - kraljevsko voće

Ananas je otkrio Kolumbo 1493. na Karibima. U Evropi je bio iznimno cijenjen, skup i rezervisan za kraljevske dvore, posebno jer se nije mogao uzgojiti izvan tropske klime. Ime dolazi od indijske riječi anana što znači odlično voće. Iako siromašnog nutritivnog sastava ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata vjekovima u narodnoj medicini.

Vitamini: Beta-karoten i C.
Minerali: mangan, bakar.

Ananas je zdrav za: probavu, ublažava upale i smanjuje otekline kod bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzava oporavak nakon ozljeda i operacija.

Breskva - puno svježine,
malo težine

Uzgoj breskve počeo je prije 4000 godina u Kini, gdje se naziv breskva odnosio na mladenku. Breskve su također bile simbol besmrtnosti i dugog života.

Breskva je sočno voće niske energetske vrijednosti: samo 40 kcal na 100 g, pa je idealna za dijetu. Sadrži i antioksidanse, koji pomažu u čišćenju slobodnih radikala (štetnih materija koje ubrzavaju starenje).

Vitamini: C, E i beta-karoten.
Minerali: kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij. 

Breskva je zdrava za: čišćenje organizma i probavu, a ima i diuretski učinak.

Marakuja - plod s vrha svijeta

Porijeklom je iz Kolumbije gdje se i ustalio naziv marakuja, danas se uzgaja u raznim suptropskim predjelima pod raznim nazivima: passion fruit, markisa, grenadilla i drugi. Uspijeva i u Andima na 2.400 metara nadmorske visine. Iznimno je zdrav zbog visokog sadržaja vitamina C, kalcija i željeza. Bogati hidratantni i osvježavajući sastojci marakuje koriste se u kozmetici.

Vitamini: C.
Minerali: kalcij, željezo.

Marakuja je zdrava za: imunitet, krvnu sliku.

Mandarina - za dobar početak dana

Sok mandarine sadrži obilje antioksidativnih fitokemikalija i vlakana koji potiču probavu. Mandarine imaju vrlo nisku energetsku vrijednost - samo 34 kcal na 100 grama. Sadrži beta-karotene, osnovu za vitamin A, zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Vitamini: C, beta-karoten i B komplex.
Minerali: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo,
cink, bakar. 

Mandarina je zdrava za: probavu, poboljšanje rada srca, vid, protiv stresa, smanjuje rizik od raka jetre.

Crveno grožđe
- za manje dijabetesa

Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Sastojak crvenog grožđa resveratrol može djelovati na smanjenje upala, i pružiti zaštitu od dijabetesa. Stimulira rad crijeva i bubrega, a samim tim i uklanja štetne tvari iz organizma. 

Vitamini: A, B i C.
Minerali: željezo, bakar.

Crveno grožđe je zdravo za: poboljšanje krvne slike, smanjenje rizika od raka i dijabetesa.

Višnja - osvježavajuća i zdrava

Višnja je plod koji je nastao ukrštanjem slatke, domaće trešnje sa divljim, kiselijim vrstama. Smatra se da potiče iz Turske i u Grčke, gdje se počeo uzgajati prije 2500 godina. Višnja je jako bogata vitaminom A. Svježa višnja je na sedmom mjestu među voćem po učinkovitosti antioksidansa protiv oštećenja stanica.

Vitamini: A i C.
Minerali: željezo, mangan, bakar.

Višnja je zdrava za: smanjenje upala i rizika od kardio-vaskularnih bolesti.

Crna ribizla - pritajeni zdravstveni pomoćnik

Pomaže u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Sjemenke crne ribizle bogate su gama-linoleinskom (GLA) i alfa-linoleinskom (ALA) kiselinom koje dokazano umanjuju upalne procese karakteristične za ovu bolest. Sprječava i liječi teške infekcije, a prije svega upalu pluća. Pomaže u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa, te za jačanje i čišćenje krvi, kao i u normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska. Pomaže osobama koje su sklone anemiji, i poboljšava koncentraciju i pamćenje. 

Vitamini: C i B1.
Minerali: kalijum, željezo.

Crna ribizla je zdrava za: ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa, smanjenje rizika od pojave nekih vrsta bubrežnog kamenca, jačanje imuniteta.

Jagoda - neodoljivi antioksidans

Šumske jagode su divlje voće euroazijskog porijekla koje je zbog svojih kvalitetnih osobina preneseno na sve ostale kontinente. Vrtni uzgoj je počeo u 15. vijeku. Prve sorte stvorene su u Sjevernoj Americi i Čileu, odakle su prenesene u Evropu.
Antioksidansa u jagodama ima sedam puta više nego u jabukama ili bananama. Bogat su izvor folne kiseline, važne za krv i metabolizam. Jedna je od najmanje kaloričnih vrsta voća (35 Kcal na 100 g!), pa može ući u program svake dijete za mršavljenje...

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, fosfor, magnezij.

Jagoda je zdrava za: imunitet, smanjenje upala.

Borovnica - za oštar vid

Borovnica je šumsko voće, porijeklom iz sjeverne Amerike sa visokom koncentracijom antioksidanata. Odličan je izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline. Sadrži i visok postotak vlakana, što pospješuje probavu, smanjujući rizik od crijevnih bolesti. Također su, zahvaljujući vlaknima, korisne pri dijetama za mršavljenje, jer stvaraju osjećaj sitosti. Izuzetno su korisne za jačanje krvnih žila. Poboljšavaju vid i čuvaju očnu mrežnicu. Sok liječi želučani i crijevni trakt, pomaže kod smetnji varenja i nedostatka apetita. 

Vitamini: C.
Minerali: kalij, kalcij, željezo.

Borovnica je zdrava za: vid, probavu,
jačanje krvnih žila.

Kupina - supervoće

Kupine su na europskom području prisutne još iz antičkih vremena. Rasprostranjene su širom sjeverne polutke u zemljama s kontinentalnom klimom. Pravo su supervoće, zbog antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i ostalih korisnih tvari. Sadrže tvari koje razaraju ćelije leukemije, kao i salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protivupalno. U Njemačkoj liječnici preporučuju kupine i za ublažavanje tegoba s hemoroidima.

Vitamini: C, A, E i K.
Minerali: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, mangan cink, bakar.

Kupina je zdrava za: poboljšanje krvne slike, smanjenje rizika od raka.

 

Mrkva - zamjena za naočale

Vitamin A je presudan za dobro stanje očiju i oštar vid. Jedna mala mrkva zadovoljava kompletne dnevne potrebe organizma za vitaminom A. Mrkva sadrži i tijamin, nijacin i folate.

Vitamini: A, K, B6 i C.
Minerali: mangan.

Mrkva je zdrava za: vid.

Brusnica - prirodni antibiotik

Jedna od najzdravijih biljki na svijetu je svakako brusnica. Sadrži različite zaštitne materije, minerale, vitamine i biljna vlakna. Ukus je pomalo kiselkast zbog velike količine vitamina C. Svježe, smrznute ili sušene brusnice kao i sok brusnice, su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje, a kako su istraživanja pokazala, brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta.

Vitamini: A i C.
Minerali: kalij.

Brusnica je zdrava za: liječenje upala i infekcija, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa, smanjuje rizik od različitih karcinoma (rak dojke i debelog crijeva), spriječava rast ćelija raka i njegovo širenje po tijelu, pomaže pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nar - najači antioksidans

Nar se u naučnim krugovima naziva super voćem. Pun je antioksidansa, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Dokazano je da može pomoći ljudima kod srčanih bolesti, raka i problema vezanih uz starenje. Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze. Uspješno se primjenjuje u liječenju opekotina. Sadrži izuzetno velike količine jakog antioksidansa, fenolne elagične kiseline. Pomaže u prevenciji najranijih hemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke. Spušta količinu holesterola u krvnim žilama, što smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Vitamini: A, C, E.
Minerali: kalij, folna kiselina, željezo.

Nar je zdrav za: smanjenje holesterola, smanjenje rizika od raka dojke, smanjenje simptoma menopauze.