Najvažniji razlog zbog kojeg se piju voćni sokovi su zdravi sastojci koje oni sadrže. Pritom su razlike između raznih proizvoda jako velike, pa je potrebno pomalo poznavati i tehnologiju da bi se izabrao pravi sok.

Voćni sokovi se danas mogu kupiti u različitim vrstama pakovanja, od kojih su najpopularnija kartonska pakovanja: Elopak i Tetrapak.

Osim razlike u izgledu, postoji i razlika u procesu pasterizacije. Da se ne bi stavljao konzervans i time pokvarila vrijednost soka, očuvanje soka se osigurava upravo procesom pasterizacije.

Radi ubrzanja proizvodnje, sokovi u Tetrapak ambalaži pasteriziraju se na višoj temperaturi, što dovodi do razgradnje jednog dijela vitamina, ali i drugih korisnih sastojaka voća. Nasuprot tome, pasterizacija u postupku pakovanja u Elopak, traje duže, ali se radi na nižim temperaturama, što osigurava očuvanje znatno većeg dijela korisnih sastojaka voća. Zato je pri izboru zdravog voćnog soka, bolje birati one u Elopak ambalaži, kao što je upravo Vitalis.

Kad se gledaju na polici, dvolitarski sokovi u Tetrapak ambalaži izgledaju kao da imaju veću zapreminu, jer kupac vidi samo njihovu prednju stranu, a zbog znatno manje dubine, visina Tetrapak pakovanja je veća. Dok sokovi u Elopak ambalaži stoje na čvrstim nogama – osnovicu čini kvadrat jednakih stranica – sokovi u Tetrapak ambalaži leže na jednoj vrlo uskoj površini, koja pakovanja čine manje stabilnim i grijanje ohlađenog soka u njima bržim.

Dakle, dvolitarski sokovi u Elopak ambalaži, kao što je Vitalis Family, ne pokušavaju privući kupce jeftinim trgovinskim trikovima (većom visinom, na račun manje dubine), nego pružaju stvarnu funkcionalnost – stabilnost i duže održanje željene temperature.

Najvažniji razlog zbog kojeg se piju voćni sokovi su zdravi sastojci koje oni sadrže. Pritom su razlike između raznih proizvoda jako velike, pa je potrebno pomalo poznavati i tehnologiju da bi se izabrao pravi sok.

Voćni sokovi se danas mogu kupiti u različitim vrstama pakovanja, od kojih su najpopularnija kartonska pakovanja: Elopak i Tetrapak.

Osim razlike u izgledu, postoji i razlika u procesu pasterizacije. Da se ne bi stavljao konzervans i time pokvarila vrijednost soka, očuvanje soka se osigurava upravo procesom pasterizacije.

Radi ubrzanja proizvodnje, sokovi u Tetrapak ambalaži pasteriziraju se na višoj temperaturi, što dovodi do razgradnje jednog dijela vitamina, ali i drugih korisnih sastojaka voća. Nasuprot tome, pasterizacija u postupku pakovanja u Elopak, traje duže, ali se radi na nižim temperaturama, što osigurava očuvanje znatno većeg dijela korisnih sastojaka voća. Zato je pri izboru zdravog voćnog soka, bolje birati one u Elopak ambalaži, kao što je upravo Vitalis.

Kad se gledaju na polici, dvolitarski sokovi u Tetrapak ambalaži izgledaju kao da imaju veću zapreminu, jer kupac vidi samo njihovu prednju stranu, a zbog znatno manje dubine, visina Tetrapak pakovanja je veća. Dok sokovi u Elopak ambalaži stoje na čvrstim nogama – osnovicu čini kvadrat jednakih stranica – sokovi u Tetrapak ambalaži leže na jednoj vrlo uskoj površini, koja pakovanja čine manje stabilnim i grijanje ohlađenog soka u njima bržim.

Dakle, dvolitarski sokovi u Elopak ambalaži, kao što je Vitalis Family, ne pokušavaju privući kupce jeftinim trgovinskim trikovima (većom visinom, na račun manje dubine), nego pružaju stvarnu funkcionalnost – stabilnost i duže održanje željene temperature.